Z hlediska údržby jsou látkové sedací soupravy mnohem méně náročné než například kožené sedačky. Přečtěte si, jak látkovou sedačku čistit a pečovat o ni, aby vám vydržela jako nová.

Jak vyčistit textilní sedačku

Pro pravidelné čištění látkové sedačky vám poslouží především vysavač. Jednou týdně vysajte sedačku od prachu, drobků a dalších nečistot. Nevynechejte ani obtížně přístupná místa, například štěrbiny mezi sedacími polštáři, které nejsnadněji vyčistíte pomocí hubic a nástavců k vysavačům.

Nemáte-li odnímatelné potahy, které lze běžně vyprat v pračce, vyčistěte alespoň dvakrát ročně vaši sedací soupravu parním čističem. Zbavíte se tak nečistot usazených hluboko ve vláknech nebo škodlivých roztočů, což je důležité zejména pro alergiky.

Čištění čerstvých skvrn, například od nápojů nebo jídla, provádějte nejlépe pomocí vhodného čisticího přípravku na čalouněné sedačky. Protože látkové sedačky nejsou tak náchylné jako třeba kožené, můžete použít i hadřík namočený v roztoku obyčejného mýdla. Po vyčištění tkaninu znovu otřete hadříkem namočeným v čisté vodě, abyste se zbavili zbytků mýdla nebo čisticího prostředku.

Jak vyčistit látkovou sedačku - sedačka Gordon

Odstranění starších skvrn

Čím nejlépe vyčistit látkovou sedačku od starých skvrn? Pokud jste právě s hrůzou zjistili, že vám nějaká skvrna unikla a stihla zaschnout, můžete být klidní. Zaschlou skvrnu snadno odstraníte opatrným seškrábáním pomocí tupého předmětu a dočistíte hadříkem namočeným v mýdlovém roztoku. Glycerin je totiž účinným pomocníkem proti starším skvrnám.

S hůře odstranitelnými skvrnami, například od plastelíny, vám pomůže parní čistič. Ani žvýkačka vás nemusí vyděsit – obvykle ji lze přiložením ledu snadno zmrazit a následně odstranit. Dejte si však pozor, aby se co nejméně vtlačila do vláken textilie. Ve většině případů pak po ní na sedačce nezůstanou vůbec žádné stopy.

Znečištění od krve, kávy nebo vína vám pomůže zlikvidovat k tomu určený čisticí přípravek na skvrny. V případě nouze můžete sáhnout po jedlé sodě či soli, které mohou spolu s mechanickým kartáčováním také pomoci. Ale pozor! Příliš silné drhnutí v kombinaci se sodou může sedací soupravu poškodit.

Nepodceňte impregnaci

Nejlepší ochranou a především prevencí proti skvrnám je impregnace. Ta vytvoří na povrchu textilie ochranný film, který zajistí, že se případné nečistoty nevsáknou do vláken a jdou snadno odstranit.

Sedačku impregnujte pravidelně alespoň dvakrát do roka. Máte-li v domácnosti děti nebo zvířata, doporučujeme impregnaci provádět častěji.

Jak vyčistit textilní sedačku

Vsaďte na potahy

V domácnosti se zvířaty nebo dětmi se objevují skvrny na pohovkách mnohem častěji, což možná znáte z vlastní zkušenosti. Kromě impregnace se jako dobré řešení, jak chránit sedačku před znečištěním, jeví pořízení potahu, přehozu nebo deky.

Praktickou možností jsou odnímatelné potahy, které můžete kdykoliv ze sedací soupravy sundat a vyprat. Navíc jsou cenově dostupné, proto je v případě úplného zničení snadno vyměníte za nové.

Pomocí potahů nebo přehozů můžete sedačku přizpůsobovat aktuálním módním trendům, barevným změnám v interiéru nebo zkrátka jen vaší náladě. Chcete-li změnit vzhled vašeho obýváku, už kvůli tomu nemusíte kupovat novou sedačku.


Je už vaše sedačka stará a opravdu zničená? Navštivte sedací soupravy Praha a vyberte si tu svou.