Kožená sedací souprava je často považována za symbol luxusu a toto označení jí právem náleží – není totiž vůbec levná. Přečtěte si, jak o ni správně pečovat, aby vám vydržela krásná co nejdéle.

Koupili jste si za nemalé peníze takovou sedačku? Dozvíte se, jak koženou sedačku čistit, které přípravky používat k její údržbě a čemu se naopak vyhnout, pokud si ji nechcete zničit.

Teplo kůži neprospívá

Údržba kožené sedací soupravy není zdaleka tak jednoduchá jako u látkových sedaček, jelikož kůže je náchylná a vyžaduje opravdu šetrné zacházení. Stejně tak je ale potřeba dobře zvažovat klimatické podmínky místa, kam sedačku umístíte.

Největším nepřítelem kožených sedacích souprav je totiž vysoká teplota a sluneční záření. Ponecháte-li sedačku v příliš teplém prostředí s nízkou vlhkostí, kůže ztratí svoji pružnost a začne praskat. Je proto důležité umístit koženou sedačku dostatečně daleko od topení, krbu nebo jakéhokoliv jiného zdroje tepla. Je-li to možné, zachovejte vzdálenost alespoň 50 cm.

Stejně tak je nezbytné chránit sedačku před přímým slunečním zářením, které způsobuje vyblednutí, vysychání kůže a následnou tvorbu prasklin. Doporučujeme proto nechat přes den zatažené žaluzie, aby na sedačku slunce zbytečně nesvítilo, a používat speciální UV spreje, které zabrání změně barvy i prasklinám.

Jak čistit koženou sedačku a pečovat o ni - sedačka Maifair

Čištění kožené sedačky

Při čištění kožené sedací soupravy zapomeňte na běžné čisticí přípravky, mohly by kůži nenávratně poškodit. Základem dlouhé životnosti sedačky je její pravidelné čištění a údržba. 1krát týdně vysajte sedačku od prachu a otřete ji vlhkým hadrem.

Alespoň každého půl roku proveďte důkladné čištění a následné ošetření kožené sedačky impregnací. Držte se následujících pravidel:

  1. Před samotným čištěním vysajte ze sedačky prach a další nečistoty.
  2. Používejte výhradně přípravky určené k čištění a impregnaci kožených souprav.
  3. Vybraný přípravek nejdříve vyzkoušejte na malém a méně viditelném místě, abyste měli jistotu, že je ke kůži opravdu šetrný.
  4. Sedačku čistěte postupně po malých částech, čímž předejdete zaschnutí čisticího přípravku.
  5. Při čištění ani impregnaci na sedačku netlačte, přípravek aplikujte jemnými krouživými pohyby.
  6. Po očištění nechte sedačku uschnout a poté použijte impregnaci, která kůži zvláční a ochrání před popraskáním.
  7. Při impregnaci používejte jemný hadřík, aplikační houbičku nebo utěrku z mikrovlákna a nechte přípravek působit dle návodu, poté sedačku suchým hadříkem vytřete do sucha.

Čisticích přípravků na kožené sedačky je na trhu široký výběr. Zvolit si je můžete například ve formě sprej, emulze, pěny.

Péče o koženou sedačku

O pravidelném čištění, které je neoddělitelnou součástí péče o sedačku, jste již četli výše a víte už i to, kam sedačku umístit a jak ji chránit před nepříznivými klimatickými podmínkami. Co dalšího ale péče o kožený gauč obnáší?

Pravdou je, že kožené sedací soupravy, obzvlášť ty bílé, se velmi snadno zašpiní nebo ještě hůř – poškrábou. Nesedejte si na ni proto v bundě nebo džínech, které v kombinaci s potem umí povrch obarvit a připravit vám i vaší sedačce velmi nepříjemné chvilky. Ani mechanického poškození povrchu od cvočků na kalhotách se už nezbavíte.

Stejně tak umí sedačce uškodit i nadměrná vlhkost. Máte-li mokré nebo navlhlé oblečení, před usednutím se převlékněte do suchého. Stejně tak nedoporučujeme na sedačku pokládat noviny či časopisy, které mohou (stejně jako džíny) pouštět barvu a kůži tím znehodnotit.

Máte-li malé děti nebo domácí mazlíčky, použijte jako ochranu před nečistotami a zvířecími drápky alespoň přehoz. Nejideálnější variantou je děti či zvířata do místnosti s vaší luxusní koženou sedací soupravou vůbec nepouštět, což je ale ne vždy možné.

Jak vyčistit koženou sedačku - sedačka Charly

Odstraňte skvrny snadno a rychle

V případě, že došlo k polití nebo jinému znečištění sedačky, je nutné bleskové řešení – nesmíte nechat skvrnu zaschnout.

Tekutinu nejprve vysušte čistým hadříkem a poté použijte čistič určený na kožené sedačky. Nechte působit dle návodu a vytřete místo do sucha. Po uschnutí zkontrolujte, zda je sedačka zcela čistá a nezůstaly na ní žádné stopy po skvrně.


Je už vaše sedačka stará a opravdu zničená? Navštivte sedací soupravy Praha a vyberte si tu svou.