Pohovka je zpravidla středobodem každého obývacího pokoje, ovlivňuje totiž funkčnost i estetiku prostoru. Vybrat správnou pohovku pro váš domov ale může být obtížné.

Přečtěte si našeho velkého průvodce výběrem pohovek, kde najdete odpovědi na zásadní otázky týkající se velikosti, materiálu čalounění, designu a ceny. Pokud se budete držet našich tipů, jistě snadno najdete takovou pohovku, která bude splňovat všechny vaše potřeby a očekávání.

Velký průvodce: Jak vybrat pohovku - pohovka Natura

Styl a design pohovky

Vaše nová pohovka by měla být v souladu se stylem interiéru, kam si ji přejete umístit. Pokud máte moderní domov, hledáte pravděpodobně nábytek s čistými liniemi a minimalistickým designem. Pokud je váš dům zařízený více tradičně, může být vhodnější kožená pohovka s rozměrnými polštáři a bohatými detaily.

Mezi nejoblíbenější nadčasové styly pohovek patří:

  • Moderní styl: Pokud preferujete jednoduché linie a minimalistický design, moderní pohovka je pro vás tou pravou volbou. Tento styl pohovky je často charakterizován geometrickými formami, neutrálními barvami a hladkými povrchy.
  • Klasický styl: Klasické pohovky se vyznačují svými zaoblenými liniemi, zdobenými detaily a tradičními materiály jako je dřevo. Tento styl pohovky je ideální pro ty, kdo preferují dobový a elegantní design.
  • Rustikální styl: Rustikální pohovky jsou charakterizovány použitím přírodních materiálů, jako je dřevo a kůže. Tyto pohovky často mají robustní a zemitý vzhled, který přináší teplo a útulný pocit do vašeho obývacího pokoje.

Pokud jde o barvy, nebojte se experimentovat, ale také zvažte, jaké barvy budou dobře vypadat v kombinaci s ostatním nábytkem a doplňky. Tmavé barvy působí elegantně a jsou na nich méně vidět nečistoty, což se obzvlášť hodí, pokud máte doma děti či mazlíčky. Světlé barvy prostor opticky zvětší a prosvětlí, ale jsou mnohem náročnější na údržbu.

Při výběru barvy pohovky je tedy třeba vzít v úvahu hned několik faktorů – velikost místnosti, osvětlení, barvy ostatního nábytku a především váš osobní vkus. Je ale vhodné brát ohled i na druh potahového materiálu. Například světlé barvy mohou vypadat skvěle na luxusních materiálech, jako je semiš nebo hedvábí, zatímco tmavé barvy zase působí velmi elegantně na kůži nebo sametu. Prohlédněte si náš stručný přehled barev a jejich vlastností:

  • Světlé barvy: Bílá, krémová, béžová nebo světle šedá barva přináší do prostoru světlo a vzdušnost. Světlé barvy jsou ideální pro menší místnosti, které opticky zvětšují. Nicméně světlé pohovky obvykle vyžadují častější čištění, zejména pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky.
  • Tmavé barvy: Černá, tmavě šedá nebo námořnická modrá přináší do prostoru hloubku a drama. Tmavé pohovky jsou obecně praktičtější a skrývají skvrny lépe než světlé pohovky. Pravděpodobně však interiér opticky zmenší, pokud jsou použity v malé místnosti nebo pokud zde není dostatečné osvětlení.
  • Teplé barvy: Červená, oranžová nebo žlutá barva vytváří útulnou a pohostinnou atmosféru. Teplé barvy jsou dobrým řešením, pokud chcete přinést do prostoru život a energii.
  • Studené barvy: Modrá, zelená nebo fialová tvoří klidnou a uklidňující atmosféru. Studené barvy jsou ideální pro obývací pokoj nebo ložnici, kde hledáte relaxaci a klid.
  • Vzory: Pohovky s vzory jsou skvělým způsobem, jak přidat prostoru na osobitosti. Vzory se však obtížněji koordinují s ostatními prvky místnosti, takže je důležité pečlivě zvážit, zda se hodí k vašemu stávajícímu interiéru.

Velikost pohovky

Než se rozhodnete pro konkrétní pohovku, je nezbytné změřit prostor, který pro ni máte k dispozici. Měli byste zohlednit nejen délku, ale i šířku a hloubku pohovky. Ujistěte se, že pohovka neblokuje průchody a že máte dostatek prostoru kolem ní pro ostatní nábytek a doplňky. U rozkládací pohovky navíc zohledněte také prostor potřebný pro rozložení lůžka.

Počet míst k sezení, které potřebujete, je dalším faktorem při výběru velikosti pohovky. Pokud často hostíte návštěvy nebo máte velkou rodinu, je rozhodně vhodnější velká pohovka nebo modulová sedačka, která poskytuje více míst k sezení.

Rozložení a uspořádání ostatního nábytku v místnosti také hraje roli při výběru velikosti pohovky. Je důležité udržet rovnováhu a symetrii mezi různými kusy nábytku. Například, pokud máte velký stolek pod televizi, je vhodné zvolit také větší pohovku, která tento prvek v interiéru vyváží. V potaz berte také fakt, že bude potřeba prostor pro chůzi a pohyb kolem pohovky. Vždy se ujistěte, že máte kolem pohovky dostatek místa a že neztěžuje pohyb po místnosti.

Nezapomeňte ani na rozměry dveří a schodišť, kterými musí pohovka projít při stěhování do domu. Nabídka sedacího nábytku je naštěstí velmi široká, a tak si stejně snadno vyberete malou pohovku do garsonky i velkou do prostorného, vzdušného interiéru.

Potahový materiál pohovky

Potahový materiál pohovky je klíčovým faktorem, z velké části totiž určuje její vzhled, pohodlí a životnost.

Kožená pohovka je tradičně považována za luxusní a odolnou variantu, která nabízí eleganci a sofistikovaný vzhled. Vyžaduje ale pravidelnou údržbu, aby kůže nepopraskala, a je méně odolná vůči škrábancům či poškození způsobeným domácími mazlíčky. Alternativou kůže je pak třeba koženka nebo oblíbená eko kůže, která je veganská a při sezení nestudí, přitom je ale od pravé kůže na pohled k nerozeznání.

Naopak látkové sedací soupravy jsou obvykle měkčí a pohodlnější, nestudí jako ty kožené, ale obvykle jsou také náchylnější na skvrny. Pokud máte obavy ze znečištění, zvolte pohovku s odnímatelným potahem, který snadno na nízkou teplotu vyperete.

Pro domácnosti s dětmi nebo zvířaty je velmi vhodné také mikrovlákno, protože je odolné, hypoalergenní a snadno se čistí. Povrch mikrovláknové pohovky je měkký a příjemný na dotek, což z něj dělá velmi populární volbu.

Každý materiál má své unikátní vlastnosti, se kterými přichází i určité výhody a nevýhody. Nejdůležitější je proto zvážit vaše individuální potřeby a preference. Ujistěte se, že si vyberete materiál, který nejen dobře vypadá, ale také vyhovuje vašemu životnímu stylu.

Vlastnosti a tvary pohovky

Co se tvarů a vlastností pohovek týče, výběr je skutečně rozmanitý. Proto nemusíte mít obavy, že si novou dominantu vašeho obývacího pokoje nevyberete.

Kromě běžných rovných pohovek se stále oblíbenějšími variantami stávají pohovky do tvaru L nebo do U. Ty se obzvlášť vyjímají v prostornějších interiérech. Ačkoliv se může zdát, že jsou tyto pohovky určené výhradně do rohu místnosti, není tomu tak. Skvěle vypadají i v případě, že je umístíte do prostoru, navíc dokážou místnost opticky rozčlenit na více částí.

Elegantní a současně praktickou volbou jsou pak rozkládací pohovky. Ty se obzvlášť hodí v případě, že máte často hosty, kteří zůstávají přes noc. Jsou ale také skvělým řešením do malých bytů, kde přes den slouží jako sedačka a přes noc jako postel. Ušetříte tak cenné místo, kterého v garsonkách či jiných malých bytech není nazbyt. Navíc jsou tyto pohovky na každodenní spaní navrženy tak, aby byly maximálně pohodlné a dopřály vám stejně zdravý spánek jako běžná postel.

Za zmínku stojí také modulové sedací soupravy, které si můžete sestavit přesně podle vašich představ. Tyto variabilní pohovky jsou vhodné pro všechny, kteří milují změny a čas od času přestaví nábytek zcela novým způsobem. Modulární pohovky jsou tedy přesně to pravé pro ověření vašich schopností v bytovém návrhářství.

Doplňkové funkce a příslušenství pohovky

O rozkládacích pohovkách jste se již dočetli, ale věděli jste, že pohovka může být vybavena celou řadou dalších užitečných vychytávek? Výběr pohovky totiž není jen o designu a materiálech, ale také o funkčnosti a dodatečných benefitech, které nábytek může do vašeho domova přinést. Existuje řada doplňkových funkcí a příslušenství, které pohodlí a využitelnost vaší pohovky. Zde jsou některé z nich:

  • úložný prostor – skvělá volba pro menší byty, kde bývá nedostatek prostoru k uskladnění věcí častým problémem,
  • elektrické polohování – je ideální, pokud toužíte po maximálním komfortu,
  • vysoké opěradlo – dopřeje vám skutečně pohodlné sezení,
  • bezdrátové nabíjení nebo USB konektor,
  • zabudovaný minibar,
  • odkládací plocha či stolek atd.
Kolik stojí pohovka

Cena pohovky se může velmi lišit v závislosti na mnoha faktorech, jako je velikost, styl nebo materiál čalounění. Doporučujeme stanovit si rozpočet ještě předtím, než začnete s výběrem pohovky, abyste se vyhnuli pokušení utratit více, než jste původně plánovali. Pamatujte, že vyšší cena obvykle znamená lepší kvalitu a delší životnost, takže se nebojte investovat do kvalitní pohovky, která vám vydrží jako nová řadu let.

Výběr pohovky je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vzhled a pohodlí vašeho domova. S tímto průvodcem máte nyní veškeré informace, které potřebujete k tomu, abyste si správně vybrali.

Nevybrali jste si? Zkuste pohovky na míru!

Trávíte spousty času u e-shopů s nábytkem nebo nad letáky se sedacími soupravami, ale stále nenacházíte tu pravou? Nechte si ji vyrobit přesně tak, jak jste si ji vysnili.

Kontaktujte nás a sdělte nám svou představu. Vyrobíme pro vás sedací soupravu na míru přesně podle vašich potřeb a tužeb.